Dary natury

     Uczestnicząc na zajęciach z nauk społeczno-przyrodniczych Profesor poruszył temat jednej z moich najukochańszych roślin jakie  rosną w moim ogrodzie, a mowa była o pokrzywie. Zapewne większości z was pokrzywa kojarzy się nieprzyjemnie z poparzeniem i być może jest to jedynie zawadzający chwast. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o jej właściwościach leczniczych? Pokrzywa jest stosowana w medycynie do obniżania poziomu cholesterolu i mocznika, zmniejszania alergii, redukcji stanów zapalnych oraz łagodzenia bólu. Ponadto, wpływa korzystnie na wygląd skóry, paznokci i włosów. W mojej rodzinie herbatę z pokrzywy pijemy praktycznie każdego dnia. Nie  zbyt często goszczą u nas popularne herbaty typu czarna, czy owocowa. Wybieramy naturalne herbaty ziołowe, a najlepiej zrobione z własnoręcznie zebranych ziół, np. herbata lipowa, pokrzywowa, lipowa, rumianek, a nawet zaparzone listki ziela angielskiego. 

Źródło: Archiwum własne
Wczorajsza herbatka z liści mięty 😍

Jednak jedną z naszych ulubionych jest herbata z pokrzywy. Herbatę ze świeżych liści pokrzywy, zaczynamy już pić na początku wczesnej wiosny, gdy roślina ta zaczyna rosnąć. Przez całą wiosnę i lato zbieramy pokrzywę, suszymy ją i cieszymy się nią również jesienią i zimą, gdy brakuje świeżej. Oto moja dzisiejsza herbata z pokrzywy. Mam nadzieję, że wygląda zachęcająco😉

Źródło: Archiwum własne

Zastanawiacie się pewnie, w jaki sposób zaparzyć taką herbatę. Pokrzywa, z której przygotowujemy napój, musi być młoda i nie może być w fazie kwitnienia. Obrywamy czubki młodych pędów pokrzywy razem z trzema-pięcioma liśćmi poniżej. Następnie płuczemy je pod bieżącą zimną wodą i wrzucamy do szklanki. Zalewamy pokrzywę wrzącą wodą, przykrywamy i czekamy około 8-10 minut, aż zaparzy się nasza herbata. Po tym czasie możemy cieszyć jej pysznym smakiem.


Źródło: Archiwum własne

Jednakże pokrzywa może posłużyć nie tylko do przygotowywania herbaty. Wykorzystuje się ją również w innych celach. Może stanowić paszę dla zwierząt, takich jak kaczki i gęsi. Ponadto, znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków, takich jak szampony czy kremy do rąk. W kuchni również można wykorzystać pokrzywę do przygotowywania różnorodnych potraw. W moim domu, chociaż nie tak często, ale kilka razy w miesiącu przygotowujemy danie z pokrzywą. Moje ulubione to zupa krem z pokrzywy. Ale przyrządzamy również z jajecznicę, ciasto, pesto z pokrzywy, a nawet pizzą, kotleciki, czy kluski. Pokrzywa naprawdę pasuje do wielu dań i można ją wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Mam nadzieję, że zainteresowałam was choć trochę tym roślinnym skarbem.🍲🍰🍝🍔🍀

Źródło: Archiwum własne

    W obecnych czasach, gdy w żywności znajduje się tyle chemii, warto korzystać z tego, co rośnie u nas w ogrodzie. Może warto założyć własny ogródek i mieć przynajmniej część warzyw i owoców, ponieważ te dostępne w sklepach często są traktowane chemikaliami lub są modyfikowane genetycznie (GMO). 

Co to takiego GMO? To organizmy, których materiał genetyczny został zmieniony za pomocą nowoczesnej biotechnologii w celu nadania im nowych pożądanych cech, takich jak odporność na choroby lub suszę. GMO może niosą ze sobą korzyści, ale bardziej niepokojące są potencjalne zagrożenia. Wpływa ono negatywnie na odporność organizmu człowieka, może powodować powstawanie nowych alergenów, przenoszenie genów odpornościowych na antybiotyki, a także przenikanie GMO do naturalnych ekosystemów. Dodatkowo, szkodniki mogą stawać się odporne na toksyny, a rolnicy zmuszeni są używać coraz silniejszych środków ochrony roślin.


Źródło: Archiwum własne

    Może zatem warto założyć własne ogródki, małe plantacje, na których będziemy hodować swoje warzywa i owoce? Wtedy mamy pewność, że nie będą one narażone na chemię i opryski. Smak warzyw i owoców z własnego ogrodu często jest zdecydowanie lepszy niż tych ze sklepu. Dodatkowo, angażowanie dzieci już od najmłodszych lat w dbanie o rośliny w ogrodzie ma wiele korzyści. Dzieci mają okazję nauczyć się czegoś nowego, obserwować rozwój roślin i ich różne etapy, aż do pojawienia się dojrzałych owoców i warzyw. Czym sądzicie o pomyśle zakładania ogródków przy szkołach? Wiem, że niektóre szkoły już to praktykują. Dzieci mają wtedy możliwość obserwowania wzrostu roślin, sprawdzania ich zapachu i smaku po dojrzeniu. Uważam, że to wspaniałe inicjatywy, które warto rozszerzać na inne placówki oświatowe. A jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Dajcie znać w komentarzach.

Trzymajcie się!
Sylwia 💗


Komentarze